granturi

Uniunea Europeană oferă 770.000 EURO pentru dezvoltarea sectorului privat din regiunile cheie Cahul și Ungheni

Corina Bezer

Sunt mândră să anunț un nou pas important pentru Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie. Acest program de granturi va oferi suport companiilor existente, startup-urilor și inițiativelor de antreprenoriat social din ambele regiuni, de asistență directă urmând să beneficieze cel puțin 28 de agenți economici. UE investește apr. 23 milioane de EURO în Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie, având obiectivul de a stimula dezvoltarea economică inclusivă, verde, inteligentă și sustenabilă. Programul este destinat cetățenilor Republicii Moldova și această inițiativă vine să creeze oportunități pentru noi locuri de muncă și dezvoltarea economică pentru a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor”, a declarat Magdalena Mueller-Uri, Șefa Secției Operațiuni în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

28 de companii din regiunile cheie Ungheni și Cahul vor beneficia în acest an de granturi în valoare de 15.000 –  30.000 EURO fiecare. Asistența financiară va putea fi utilizată pentru achiziționarea de echipamente, bunuri, lucrări și servicii în scopul dezvoltării afacerii, creării de noi locuri de muncă și sporirea atractivității regiunilor-cheie pentru noi investiții. Programul de granturi va fi însoțit și de activități de mentorat și instruiri gratuite pentru a stimula cultura antreprenorială a regiunilor cheie. Condițiile detaliate ale concursului și formularele de aplicare sunt publicate pe paginile web www.eu4cahul.md , www.eu4ungheni.md. Termenul limită de depunere a dosarelor este 30 noiembrie 2020, ora 17.00. 

Programul de asistență financiară nerambursabilă pentru antreprenorii din regiunile Ungheni și Cahul vine ca răspuns la criza socioeconomică şi de sănătate publică cauzate de COVID-19. Susţinerea sectorului privat este esenţială pentru a asigura crearea de locuri de muncă, deopotrivă pentru femei şi bărbaţi, în comunităţile rurale şi urbane, şi pentru a accelera dezvoltarea economică sustenabilă a regiunilor cheie. Pe lângă asistența financiară, programul va oferi suport continuu și complex timp de aproape 2 ani prin instruiri, coaching și mentorat adaptate la necesitățile fiecărui beneficiar”, susţine Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă a Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Republica Moldova.

Antreprenorii din regiunile Ungheni și Cahul pot depune dosarul la următoarele categorii:

  • Sprijin pentru extinderea și dezvoltarea afacerilor existente (granturi a câte 30.000 EURO fiecare pentru 16 beneficiari)
  • Sprijin pentru startup-urile existente sau nou create (granturi a câte 15.000 sau 25.000 EURO pentru 10 beneficiari)
  • Sprijin pentru inițiative de antreprenoriat social (granturi a câte 20.000 EURO fiecare pentru două proiecte de antreprenoriat social)

Întreprinderile de stat sau companiile înființate de APL nu sunt eligibile pentru acest concurs. Acesta este primul apel de granturi pentru antreprenorii din regiunile Cahul și Ungheni organizat de Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie. Următorul apel destinat sectorului privat din regiunile-cheie va fi lansat în 2021. Valoarea totală a granturilor destinate mediului de afaceri din regiunile Cahul și Ungheni ce vor fi oferite în perioada 2020-2024 în cadrul Programului este de aproximativ 1,7 mln. EURO.