Uniunea Europeană

Uniunea Europeană susține proiecte de dezvoltare a afacerilor în Găgăuzia și Taraclia

Corina Bezer

Propunerile de proiect pentru obținerea finanțării din partea Uniunii Europene, oferite prin intermediul Programului SARD, pot fi depuse în perioada 17 octombrie – 15 noiembrie curent. Aceasta reprezintă prima rundă a competiției de finanțare a proiectelor de dezvoltare a afacerilor în Găgăuzia și Taraclia. Cea de-a doua rundă a concursului va fi anunțată la începutul lunii mai 2017.

Formularele de aplicare pentru prima rundă a competiției, condițiile de participare la concurs, precum și criteriile de evaluare a proiectelor sunt disponibile aiciSolicitanții eligibili sunt antreprenorii din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia, debutanți în afaceri sau cu experiență, care pot veni cu o contribuție de 20% din suma solicitată. Pe lângă suportul financiar, antreprenorii selectați vor mai beneficia de îndrumare și consiliere individuală în afaceri pe parcursul unui an.

Programul SARD finanțat de UE va organiza, cu ajutorul companiei Pro-Consulting, patru sesiuni de informare cu privire la condițiile și modul de desfășurare a concursului, după cum urmează: la Comrat (20 octombrie 2016, sala de festivități a Universității de Stat din Comrat, etajul III), Taraclia (21 octombrie 2016, Casa de Cultură din oraș), Ceadîr-Lunga (25 octombrie 2016, sala de ședințe a Consiliului Raional) și Vulcănești (26 octombrie 2016, sala de ședințe a Consiliului Raional).  Mai multe detalii cu privire la sesiunile de informare sunt disponibile aici.

Susținerea inițiativelor antreprenoriale locale şi dezvoltarea ÎMM-urilor din Găgăuzia și Taraclia este una din cele trei componente de bază a Programului SARD. Acesta mai desfășoară activități pentru abilitarea comunităților, renovarea obiectelor de infrastructură şi promovarea cooperării intercomunitare în regiune. Finanțat de Uniunea Europeană cu 6,5 milioane de Euro, și implementat de PNUD, Programul SARD își propune astfel să intensifice colaborarea între autoritățile centrale şi cele locale, precum şi între organizațiile regionale din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia, în scopul stimulării dezvoltării socio-economice a regiunii și a Republicii Moldova în ansamblu.