Tiruri

Veste bună pentru importatori! Iată ce i-a bucurat pe aceştia

Zina Darii

Noile prevederi fac parte din noul plan de reformare a Serviciului Vamal. În aceste condiţii, camioanele nu vor mai fi reţinute în vamă. De asemenea,agenţii economici nu vor mai nevoiţi să prezinte actele în original pentru completarea declaraţiei de vămuire. Documentele vor fi încărcate pe o platformă online. 

În prezent, pentru a depune declaraţia de vămuire, importatorii sunt obligaţi să vireze banii pentru achitarea taxelor de import în avans. În cazul în care plăţile sunt efectuate cu întârziere, mărfurile sunt reţinute în vamă şi sunt aplicate amenzi. 

Datorita acestei reforme banii nu vor fi blocaţi în cazul în care livrarea mărfurilor se face cu întârzieri.

Oleg Zaharia, agent economic a declarat că: 

Nu tot timpul dispunem de suficiente resurse financiare, trebuie să ne facem rezerva să fim pregătiţi şi banii poate să nu-i poţi utiliza în altă parte şi să-i ai ca rezervă. Deseori se întâmplă că transportul întârzie cu o zi, două, trei şi banii oricum sunt deja sunt viraţi la bugetul statului

Administratorul unei companii de brokeraj, Gheorghe Chiseliță, susţine că:

Ajutorul ar fi ca perioada asta de timp s-ar reduce perioada de timp cât maşina ar sta, ar aştepta până când agentul economic şi-ar strânge banii.

Serviciul Vamal mai propune ca actele necesare pentru completarea declaraţiei de vămuire să fie plasate, în regim online, pe platforma „Tarim”, care funcţionează pe site-ul instituţiei. În acest mod, importatorii nu vor mai fi obligaţi să prezinte documentele în original.

Potrivit agentului economic Natalia Rotaru:

Inspectorul singur o să poată să aceseze Tarimul şi să vizualizeze documentul care este necesar pentru ca să ne valideze declaraţia şi ca să avem liber de vamă. Vom fi scutiţi de careva documente în plus, pentru cu unii inspectori solicită documente pe care nu ar trebui să le solicite.

Modificările sunt incluse în proiectul politicii bugetar-fiscale pentru acest an şi vor intra în vigoare după ce Parlamentul va aproba documentul în lectură finală.