Gazoductul Iași-Ungheni

Veste bună! Transgaz va construi până la Chișinău gazoductul Iași – Ungheni

Corina Bezer

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al Transgaz România, Ion Sterian, în cadrul întrevederii cu ministru Economiei și Infrastructurii de la Chișinău, Octavian Calmîc, relatează Infoprut.

Au fost discutate mai multe aspecte ale proiectului de construcție a gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău. De asemenea, Octavian Calmîc a primit proiectul tehnic al gazoductului pe segmentul Ungheni-Chișinău, ajustat la toate cerințele prezentate de autoritățile Republicii Moldova, inclusiv pe cele mai sensibile locuri – punctele de trecere a drumurilor naționale, în special a centurii de ocolire a orașului Chișinău și localitatea Tohatin.

Potrivit vicepremierului Octavian Calmîc, în luna octombrie urmează a fi ratificate contractele de finanțare cu BEI și BERD, care oferă câte 41,5 milioane euro, iar în perioada noiembrie-decembrie va fi lansat tenderul pentru selectarea companiei de construcție a gazoductului.

Octavian Calmîc și Ion Sterian au mai convenit asupra sincronizării construcției gazoductului pe ambele segmente, inclusiv teritoriul României, așa încât acesta să fie pus în funcțiune până la începutul anului 2019.

Mai multe detalii vor fi discutate în cadrul ședinței Comisiei interguvernamentale moldo-române pentru cooperare comercial-economică, care se va desfășura la 13 octombrie, la București.