ff

(VIDEO) BNM pune în circulație monede cu valoarea de 1, 2, 5 și 10 lei

Corina Bezer

Monedele de 1 și 2 lei sunt confecționate din oțel placat cu nichel și au o nuanță argintie. Cele de 5 și 10 lei sunt confecționate din oțel, acoperit cu nichel și alamă. Centrul monedei de 5 lei este argintiu înconjurat de un inel auriu, iar pentru moneda de 10 lei, centrul este auriu înconjurat de un inel argintiu. Fiecare monedă are zimți, greutate, diametru și grosime diferite. Muchia monedei de 10 lei poartă suplimentar inscripția repetată a cuvântului Moldova, precedat și urmat de o stea.

Pe revers, în partea de sus, monedele poartă o monogramă din literele majuscule „R” și „M” – acronim al denumirii statului – „Republica Moldova”. Literele devin vizibile când se rotește moneda de la stânga spre dreapta. Pe suprafața cifrelor a fost aplicată microgravura „BNM”. Pe revers, alăturarea monedelor reconstituie imaginea stemei de stat a Republicii Moldova.

Alăturarea monedelor pe avers, reconstituie imaginea stilizată a stemei Principatului Moldovei, inclusă într-un cvadrilob, cu elemente heraldice de epocă, precum capul de bour, privit frontal, cu luna, în fază de crai-nou pe moneda de 1 leu, cu soarele – pe moneda de 2 lei, cu steaua sub forma unui luceafăr, coroana princiară deasupra coarnelor bourului și trandafirul heraldic – pe moneda de 5 lei și scutul dinastic domnesc din epoca lui Ștefan cel Mare – pe moneda de 10 lei.

Guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, a spus că punerea în circulație a monedelor metalice este rezultatul reformelor lansate de către BNM, după criza financiar-bancară din 2015. Monedele metalice rezistă în timp de zece ori mai mult decât bancnotele. Iar înlocuirea treptată a bancnotele cu monede va aduce, în timp, economii de bani bugetului public.

Prezent la eveniment, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că în momentul era lansării inițiativei au apărut multe semne de întrebare dacă acest proces va avea un impact pozitiv asupra societății și economiei naționale. După consultarea experților, mediului de afaceri, dar și analizând practicile internaționale, Andrian Candu susține că s-a constatat faptul că elaborarea monedelor metalice este o necesitate pentru Republica Moldova.

În cadrul ceremoniei, au fost premiați câștigătorii concepției monedelor metalice cu valoarea de 1 și 2 lei. Nu s-a anunțat cum a fost selectat designul monedelor de 5 și 10 lei.