Bani în plic

Vom plăti impozite mai mici! Soluția prin care guvernarea vrea să reducă fenomenul „salariilor în plic”

Corina Bezer

Reforma fiscală a fost anunțată de premierul Pavel Filip, în cadrul briefingului săptămânal al Partidului Democrat.

„Prin acest impozit unic vom acumula mai mulți bani la buget, pentru că nu va mai fi sensul să-și plătească salariile în plic sau să-și scoată salariile prin alte metode decât cele oficiale pentru a plăti salarii”, a declarat prim-ministrul Pavel Filip.

Totodată, va fi majorată de două ori scutirea personală anuală, de la 11 280 de lei la 24 de mii de lei. Astfel, persoanele care au un salariu de până la 3500 de lei lunar vor fi scutite de plata impozitului pe venit.

„Toată această reformă este în strictă conformitate cu partenerii noștri externi de finanțare. În mod special, vreau să aduc la cunoștință faptul că suntem în discuții cu Fondul Monetar Internațional”, a declarat Ștefan Creangă, președintele Comisiei economie, buget și finanțe din Parlament. 

Beneficii vor avea și angajatorii, pentru care s-a redus cu 5 la sută cota contribuției la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat – de la 23 la 18 la sută.

Reforma va costa două miliarde de lei, iar autoritățile dau asigurări că bugetul de stat este capabil să acopere aceste cheltuieli. Reprezentanții partidului de guvernământ spun că odată cu implementarea acestei reforme, angajatorii nu vor mai avea motive să ascundă veniturile și astfel, va fi redus fenomenul salariilor în plic.