gg

A doua zi de audieri pentru Mark Zuckerberg

Corina Bezer

La fel ca în ziua precedentă, Mark Zuckerberg și-a început discursul cu scuze către utilizatorii rețelei de socializare pe care o reprezintă. El și-a asumat responsabilitatea pentru că nu a reușit să protejeze datele persoanale ale celor 87 de mii de utilizatori, care au fost colectate și vândute de Cambridge Analytica și a dat asigurări că acest incident nu se va repeta.

Congresmanii nu au avut însă răbdarea colegilor lor din Senat. Aceștia l-au bombardat pe Zuckerberg cu întrebări de ordin tehnic și i-au cerut să răspundă scurt, cu „da” sau „nu”.

Pe lângă subiectul legat de Cambridge Analytica, Mark Zuckerberg a trebuit să răspundă la întrebări privind combaterea traficului de droguri și spionajul utilizatorilor. Oficialii americani nu au părut satisfăcuți de răspunsurile primite și au vorbit despre necesitatea elaborării unei legislații care să protejeze informațiile din mediul online.

Îbcepând cu luna viitoare, în Uniunea Europeană vor intra în vigoare noi reguli pentru protecția datelor personale. Astfel, utilizatorii rețelelor de socializare vor fi informați într-o manieră cât mai clară despre ceea ce urmează să se întâmple cu datele lor personale și vor trebui să își dea acordul explicit pentru utilizarea acestora. Companiile care nu vor respecta aceste prevederi vor suporta sancțiuni între 10 și 20 milioane de euro sau între 2 și 4% din cifra de afaceri.