Tony Blair

A hotărât sa-și abandoneze imperiul financiar

Zina Darii

Fostului premier britanic a declarat pe sait-ul său că profiturile substanţiale obţinute în ultimii ani vor fi donate unor organizaţii caritabile.

Fostul prim-ministru laburist a obținut profituri imense prin firmele Firerush şi Windrush, care au provenit în special din serviciile de consultanţă executate pentru executive străine şi companii multinaţionale. Pentru aceasta, Blair a fost criticat dur în ultimii ani.

Într-un comunicat publicat pe site-ul său, The Independent informează: 

Tony Blair şi-a anunţat în mod oficial decizia de a închide Tony Blair Associates şi de a dizolva companiile Firerush şi Windrush. Acesta va dona rezervele financiare substanţiale către organizaţii non-profit, pentru care va continua să-şi dedice majoritatea timpului său.

Fostul premier îşi va dedica 80% din timp pentru muncă pro bono în beneficiul unor organizaţii non-profit.

Într-un e-mail trimis de fostul premier britanic, acesta scrie că: 

În ultimii nouă ani am construit un grup de organizaţii care a angajat în jur de 200 de persoane în mai bine de 20 de ţări ale lumii. Este timpul să ducem asta la un nou nivel. Aşa cum am indicat la întâlnirea anuală a angajaţilor din luna decembrie, vreau să extind activităţile noastre şi să aduc totul sub un singur acoperiş.

Tony Blair a fost criticat după ce a oferit consultanţă de relaţii publice pentru regimul kazah, cu privire la modul în care să prezinte masacrarea civililor de către forţele de securitate naţionale. De asemenea, fostul premier a executat servicii de consultanţă pentru guvernele din din Kuweit, Rwanda, Albania şi Azerbaidjan.

Averea personală a fostului premier britanic a fost estimată la peste 80 de milioane de lire sterline.

Cât privește seria de ilegalităţi financiare comise de către fostul premier Victor Ponta, care ar avea legătură cu vizita pre-electorală din primăvara anului 2012 a lui Tony Blair, procurorii anticorupţie au lansat la începutul lunii septembrie o anchetă în acest caz.