De Ultimă Oră

ULTIMA ORĂ! Profesorii din Văsieni avertizează că vor demisiona in corpore dacă autoritățile nu vor redeschide clasa a X-a din liceu

Situație fără precedent în educație. Întregul colectiv de profesori de la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din satul Văsieni, raionul Ialoveni averti…

Actualizat acum 6 ore

Aleksei Navalnîi, recunoscut vinovat de escrocherie, riscă încă 13 ani de închisoare

Victoria Muntean

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, cea mai importantă voce a opoziţiei ruse împotriva Kremlinului şi care ispăşeşte în prezent o sentinţă de doi ani şi jumătate de închisoare într-un caz despre care susţine că este instrumentat politic, a fost recunoscut vinovat marţi într-un alt caz, de această dată de escrocherie, pentru care riscă încă 13 ani de închisoare.

„Navalnîi a comis o înșelăciune sau furtul bunurilor altora de către un grup organizat„, a declarat Margarita Kotova, în cursul pronunțării hotărârii judecătorești de un tribunal care s-a deplasat la sediul închisorii din Pokrov, unde se află încarcerat disidentul de aproximativ un an.

Procurorii ruşi încearcă să-l transfere pe Navalnîi într-un penitenciar de securitate maximă pentru încă 13 ani de închisoare pentru escrocherie şi sfidare a instanţei.

Navalnîi, care a fost încarcerat în ianuarie 2020, imediat la sosirea sa la Moscova din Germania, unde primise îngrijiri timp de cinci luni după ce fusese otrăvit cu agent neurotoxic Noviciok în Siberia, ispăşeşte în prezent o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare într-un penitenciar la est de Moscova pentru încălcarea condiţiilor eliberării condiţionate într-un caz despre care atât el, cât şi opoziţia rusă susţine că a fost montat de Kremlin.

Procuratura consideră drept escrocherie colectarea de donaţii în conturile Fundaţiei de luptă împotriva corupţiei (FBK), înfiinţată de Navalnîi (care a fost calificată de autorităţile ruse drept extremistă şi interzisă anul trecut) şi în conturile personale ale unor asociaţi ai lui Navalnîi, împotriva cărora au fost deschise de asemenea dosare penale, dar care se află în prezent în străinătate, notează Radio Svoboda pe pagina sa web.

Navalnîi nu își recunoaște vinovăția, calificând dosarul drept unul politic de la un capăt la altul. În zilele audierilor în acest caz, judecătoarea Margarita Kotova a vorbit la telefon de mai multe ori cu unul dintre responsabilii administrației prezidențiale ruse, Evgheni Vladimirov, susține un asociat al lui Navalnîi, Ivan Jdanov, care a obținut desfășurătorul acestor discuții.

Nu aveţi decât să cereţi 13 ani de închisoare pentru mine. Oricum nu mă veţi speria”, a declarat Navalnîi în timpul procesului, de profesie avocat, care a atras atenţia procurorului că pentru escrocherie legislaţia rusă prevede pedepse cu mult mai mici decât s-a cerut pentru el.

În ultimul său discurs, Navalnîi s-a pronunţat împotriva războiului în Ucraina, acuzând autorităţile ruse de declanşarea acestuia şi a spus că FBK nu va înceta sa funcţioneze, ci va „deveni global”.

Îți place ce citești? Contribuie la dezvoltarea platformei cu o donație:

Donație unică
Cotizație lunară

Republica Moldova

Beneficiar: AO „UNIREA - Onoare, Demnitate și Patrie”

MDL: MD75VI022240300000083MDL

USD: MD16VI022240300000068USD

EUR: MD25VI022240300000063EUR

RON: MD60VI022240300000011RON

SWIFT: VICBMD2X416

România

Beneficiar: Vlad Bilețchi IBAN: RO05INGB0000999908458154 SWIFT: INGBROBU

Beneficiar: Vlad Bilețchi IBAN: RO41RNCB0685154653320001 SWIFT: RNCBROBU