Angelina Jolie la sediul ONU cere soluționarea conflictelor

Angelina Jolie apără internaționalismul și critică „naţionalismul deghizat în patriotism”

Mariana Mereacre

Actriţa şi activista americană, care deţine titlul de Trimis Special al Înaltului Comandament al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) din 2012, a susţinut un discurs plin de pasiune, miercuri, la Geneva, în care a cerut oamenilor „să ţină în viaţă flacăra globalizării” şi a avertizat în legătură cu intensificiarea „unui val de naţionalism deghizat în patriotism”. 

Vedeta americană a susţinut acest discurs în cadrul unei serii de evenimente anuale pe care ONU le organizează în memoria lui Sergio Vieira de Mello, un activist umanitar care a fost ucis în Irak în timpul bombardării biroului ONU din Bagdad în 2003. 

„Sunt mândră că sunt americancă şi sunt o globalistă. Cred orice persoană care este dedicată drepturilor omului este astfel. Asta înseamnă să vezi lumea cu o anumită corectitudine şi umilinţă şi să îşi recunoşti propria condiţie umană în dificultăţile cu care se confruntă ceilalţi. Provine din dragostea pentru o ţară, dar nu pe seama altora. Din patriotism, nu din naţionalism obtuz. Iar o naţiune puternică, la fel ca o persoană puternică, îi ajută pe ceilalţi să se ridice şi să fie independenţi”, a spus Angelina Jolie, potrivit News.ro, citat de digi24.ro.

„Dacă guvernele şi liderii politici nu menţin în viaţă flacăra internaţionalismului astăzi, atunci noi, cetăţenii, trebuie să facem acest lucru. Asistăm la intensificarea unui val de naţionalism, deghizat în patriotism, şi la reapariţia unor politici care încurajează frica şi ura faţă de ceilalţi”, a avertizat vedeta americană.

Angelina Jolie nu s-a referit în mod direct la preşedintele american Donald Trump, a cărui administraţie a anunţat că îşi va revizui politica de finanţare pe care o are faţă de ONU şi participarea sa în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.

„Asistăm în aceste zile la multă ură faţă de refugiaţi, faţă de străini, iar acest sentiment este cauzat de ignoranţă, fiind adeseori alimentat chiar de către politicieni. Vedem cum anumiţi politicieni sunt aleşi în funcţiile lor în parte pe baza nerespectării instituţiilor şi acordurilor internaţionale. Am auzit anumiţi lideri politici vorbind ca şi cum unele dintre cele mai mari realizări ale noastre ar fi de fapt cele mai mari poveri ale noastre”, a mai spus Angelina Jolie. 

Angelina Jolie a desfăşurat o activitate intensă în ajutorarea refugiaţilor şi, recent, a publicat un editorial în cotidianul The New York Times, intitulat ”Refugee Policy Should Be Based on Facts, Not Fear” (”Politica faţă de refugiaţi ar trebui să se bazeze pe fapte, nu pe frică”), la doar câteva zile după ce preşedintele Donald Trump a semnat un ordin guvernamental prin care a interzis accesul pe teritoriul Statelor Unite pentru turiştii şi imigranţii din Siria şi alte ţări din Orientul Mijlociu.

În discursul ei, vedeta americană a vorbit şi despre sentimentul de insecuritate, care devine tot mai pregnant în lume, şi a avertizat în legătură cu discursurile unor politicieni care critică organizaţiile internaţionale precum ONU şi incită populaţia să se teamă de internaţionalizare.

Vedeta americană se află în această săptămână în Europa unde susţine mai multe prelegeri despre activitatea sa în domeniul acţiunilor umanitare. Angelina Jolie a participat la o sesiune organizată de British Foreign and Commonwealth Office la Londra pentru a marca împlinirea a cinci ani de la înfiinţarea iniţiativei Preventing Sexual Violence, la a cărei lansare a contribuit şi cunoscuta actriţă americană.

Marţi, Angelina Jolie a susţinut şi primul ei curs universitar, la London School of Economics din Londra, unde va preda şi un curs masteranzilor de la Centre for Women, Peace and Security începând începând din luna septembrie.