Avion american

Avion american „interceptat periculos” de un avion de vânătoare rus, potrivit Pentagonului

Corina Bezer

Un avion de tip RC-135 „al US Air Force efectua un zbor de rutină în spațiul aerian internațional când a fost interceptat de un avion de vânătoare Suhoi-27 într-un mod periculos și neprofesional”, a anunțat într-un comunicat Comandamentul forțelor americane în Europa (EUCOM), informează Agerpres.

„Suntem foarte îngrijorați de acest tip de comportament”, a adăugat EUCOM, cu sediul la Stuttgart, în sud-vestul Germaniei, subliniind că acest tip de acțiune are „potențialul de a face să escaladeze inutil tensiunile dintre cele două țări”.

La rândul său, Moscova a dezmințit incidentul, afirmând că „respectă regulile internaționale de securitate aeriană” și a acuzat SUA că trimit „avioane-spion” în Rusia.

Potrivit Moscovei, „forțele aeriene americane au două soluții: fie să nu zboare lângă frontierele ruse, fie să-și țină în funcțiune transponderul, pentru ca radarul nostru să le poate identifica prin mijloace de control obiectiv”.

În 17 aprilie, a avut loc un alt incident în care au fost implicate un SU-27 rus și un RC-135 american. Washingtonul a denunțat și atunci comportamentul „periculos” al avionului rus, în timp ce Moscova a replicat că aceasta „nu corespunde realității”.

Respectivele confruntări între forțele aeriene ruse și americane se înscriu într-un context de escaladare a tensiunilor dintre Moscova și Washington, după ce avioane ruse au survolat de mai multe ori distrugătorul american USS Donald Cook în apele internaționale ale Mării Baltice.