dd

BREAKING NEWS// Marea Britanie expulzează 23 de diplomați ruși și suspendă „conctactele bilaterale” cu Moscova

Corina Bezer

De asemenea, şefa executivului britanic a anunţat „suspendarea contactelor bilaterale” cu Rusia. Numărul diplomaţilor ruşi acreditaţi în Marea Britanie era până acum de 59.

„În baza Convenţiei de la Viena, Marea Britanie va expulza 23 de diplomaţi ruşi identificaţi ca fiind ofiţeri de informaţii sub acoperire', a spus Theresa May în Parlamentul de la Londra. Ei au termen o săptămână să părăsească Marea Britanie”, a adăugat şefa guvernului britanic.

Premierul britanic a spus că una dintre cele mai importante expulzări din Londra din ultimii 30 de ani va degrada capabilităţile serviciilor de informaţii ruseşti din Marea Britanie pentru următorii ani.

„Vom îngheţa active ale statului rus ori de câte ori avem dovezi că pot fi folosite pentru a ameninţa viaţa sau bunurile cetăţenilor sau rezidenţilor britanici”, a mai spus Theresa May.

Totodată, şefa guvernului britanic a anunţat că Londra va anula o invitaţie adresată ministrului de externe rus Serghei Lavrov de a vizita Marea Britanie şi nu va trimite niciun oficial sau membru al familiei regale la Campionatul Mondial de Fotbal din acest an din Rusia.
„Confirm că niciun ministru sau membru al familiei regale nu va participa la Campionatul Mondial de Fotbal din Rusia din vara acestui an”, a declarat May, denunţând vinovăţia Moscovei în otrăvirea fostului spion rus şi a fiicei sale pe teritoriul britanic.

De asemenea, premierul britanic a declarat că regretă „calea” urmată de Vladimir Putin în diplomaţie. „Mulţi dintre noi şi-au întors privirile cu speranţă către Rusia post-sovietică. Ne-am dorit o relaţie mai bună şi este tragic că preşedintele Putin a ales să urmeze această cale”, a continuat Theresa May.

Răspunsul Rusiei la solicitarea Londrei de a oferi explicaţii în cazul Skripal „a demonstrat un dispreţ total pentru gravitatea acestor evenimente. Au tratat folosirea unui agent neurotoxic de uz militar în Europa cu sarcasm, dispreţ şi sfidare”, a menţionat May.

„Nu există nicio altă concluzie în afară că statul rus este vinovat pentru tentativa de asasinare a lui Skripal şi a fiicei sale şi pentru ameninţarea vieţilor altor cetăţeni britanici din Salisbury, inclusiv cea a sergentului Nick Bailey”, a adăugat ea.

„Aceasta reprezintă o utilizare ilegală a forţei de către statul rus împotriva Regatului Unit”, a conchis premierul britanic.

Cu privire la acest caz a reacționat și președintele Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu:

„Situația din Marea Britanie este foarte îngrijorătoare. Implicarea unui stat străin în lichidarea fizică de persoane sau vulnerabilizarea sistemelor guvernamentale, bancare, manipulare și intervenție agresivă mediatică, intervenție în procesul electoral – toate aceste acțiuni se întâmpla în Marea Britanie. Instinctul de a ne proteja colectiv față de provocările și pericolul constant, generat de rău-voitori, ne motivează să găsim soluții noi. Suntem solidari și suntem gata să oferim tot suportul necesar din partea Republicii Moldova pentru Marea Britanie”.