avion prabusit

Ce s-a întâmplat la bordul avionului EgyptAir cu 2 minute înainte de prăbuşire

Zina Darii

Mesajele care semnalau un fum intens au declanşat alarmele în partea din faţă a aparatului, unde sunt situate părţile sale vitale, panoul electronic de bord, şi totodată, deteriorarea geamurilor din partea dreaptă a cabinei.

Potrivit WSJ, mesajele durează aproximativ două minute, alertând echipajul cu privire la fumul detectat în toalete şi un compartimentul amplasat sub podeaua carlingii avionului. Acest compartiment conţine o parte esenţială a calculatorului de control a avionului care, potrivit mesajelor, s-a defectat. WSJ menţionează  însă că indiciile nu sunt suficiente pentru a stabili dacă la bord a fost o bombă sau a fost vorba de alte cauze care au provocat dezastrul.

Aceeaşi ipoteză o are și CNN care notează că „au fost alerte de fum la bordul zborului 804 EgyptAir cu câteva minute înainte de a se prăbuşi în Marea Mediterană”, informaţiile fiind obţinute dintr-o captură de ecran furnizată de o sursă egipteană. 

Un oficial al Ministerului egiptean al Aviaţiei Civile, a declarat pentru AFP:

„Suntem la curent cu aceste informaţii apărute în presă. În acest stadiu, nu le pot nici confirma, nici nega”.

Potrivit surselor citate WSJ, mesajele ar putea releva un incendiu sau chiar o mică explozie în partea din faţă a aeronavei, suficient de puternică pentru a declanşa detectoarele de fum sau o anumită deteriorare a ferestrelor.

Cu toate acestea, analizele efectuate de către SUA ale imaginilor din satelit nu au furnizat până acum niciun indiciu că la bordul avionului EgyptAir prăbuşit joi în drum spre Cairo s-ar fi produs o explozie.

Fuselajul avionului MS804 a fost găsit vineri în largul oraşului egiptean Alexandria. Avionul, aparţinând companiei EgyptAir, avea la bord 66 de persoane.