Irak

Cel puțin 20.000 de copii sunt blocați într-un oraș din Irak

Zina Darii

După ce, timp de mai multe luni, au strâns cercul în jurul Fallujah, forțele irakiene au lansat în 23 mai o ofensivă pentru a recuceri din mâinile grupării Stat Islamic (SI) orașul, situat la 50 de kilometri vest de Bagdad. Luni, ele au intrat în acest oraș, unde se confruntă cu o puternică rezistență din partea jihadiștilor.

irak

Reprezentantul UNICEF în Irak a subliniat într-un comunicat că: 

UNICEF estimează la cel puțin 20.000 numărul de copii prinși în capcană în acest oraș.

Puținii locuitori care au fugit din centrul orașului de la declanșarea asaltului au relatat despre lipsa de apă potabilă și de hrană. De asemenea, sute de familii au reușit să iasă din zonele periferice din Fallujah, iar locuitorii aflați încă acolo s-au plâns de condițiile de viață extrem de proaste.

Copiii riscă să fie recrutați forțat pentru lupte armate și să fie separați de familia lor. opiii recrutați sunt forțați să poarte arme pentru a lupta într-un război al adulților. Viața și viitorul lor sunt în pericol,

a declarat Hawkins.

UNICEF și-a reluat apelurile la deschiderea de căi de trecere sigure, pentru a le permite civililor aflați sub asediu, estimați la 50.000, să iasă din acest oraș, situat în marea provincie Al-Anbar.

Națiunile Unite au acuzat SI că folosește civili drept scuturi umane în lupta sa împotriva trupelor irakiene, susținute de coaliția internațională condusă de SUA.