Violențe Turcia

Ciocniri violente în Istanbul. Statul a preluat controlul asupra celui mai citit ziar din Turcia

Corina Bezer

Cotidianul, ostil președintelui islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan, a fost plasat sub tutelă în urma unei decizii a justiției, un ultim exemplu din seria de măsuri represive în creștere împotriva mass media, fapt ce a provocat îngrijorarea Uniunii Europene și a Statelor Unite ale Americii, potrivit Agerpres.

Potrivit AFP, cotidianul turc a scos sâmbătă o ediție în care denunța „o zi a rușinii” pentru libertatea presei în Turcia. „Constituția este suspendată”, scria Zaman pe prima pagină, cu litere albe, de-o șchioapă, pe un fundal de culoare neagră.

„Presa turcă trăiește una dintre cele mai negre zile din istoria sa”, se mai scrie în text, care acuză totodată „o preluare a controlului organizată de către autorități”.

Zaman, critic înverşunat al regimului autoritar condus de Erdogan, este cel mai bine vândut ziar din Turcia, cu un tiraj zilnic de 650.000 de exemplare.

Turcia este clasată pe locul 149 din 180 în clasamentul mondial al libertății presei, întocmit de organizația Reporteri fără Frontiere.