Cu o majoritate covârșitoare, ONU a votat o rezoluție care condamnă invazia rusă în Ucraina

Corina Bezer

Adunarea Generală a ONU a votat miercuri cu o largă majoritate o rezoluție prin care condamnă invazia din Ucraina și cere Rusiei să nu mai folosească forța în Ucraina și să-și retragă trupele.

141 de state au votat pentru, cinci împotrivă (Rusia, Belarus, Siria, Coreea de Nord, Eritreea), 35 s-au abținut (printre acestea China, India, Africa de Sud, Kazahstan, Pakistan, Iran, Irak, Cuba, Republica Centrafricană). Republica Moldova a votat pentru.

Rezultatul a fost salutat de majoritatea delegaților cu aplauze prelungite.

Rezoluția nu are forță juridică, dar are o semnificație politică puternică. Cu toate acestea, e greu de crezut că va schimba decizia Rusiei de a continua invazia Ucrainei.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky a comentat rezoluția votată în cadrul Adunării Generală a ONU menționând că apreciază aprobarea de către Adunarea Generală a ONU, cu o majoritate de voturi, a rezoluției prin se cere Rusiei să-și retragă imediat toate forțele din Ucraina. „Sunt recunoscător tuturor și fiecărui stat care a votat pentru. Ați ales partea corectă a istoriei”, a scris Zelenski pe pagina sa de Twitter.