Cutremur

Cutremure în lanţ simţite noaptea trecută în Italia

Corina Bezer

   Presa italiană informează că cel puţin o persoană a murit şi mai mulţi oameni au fost răniţi, printre care un copil în stare gravă. Bilanțul este provizoriu. Trei cutremure majore au avut loc în decurs de 4 ore. Mișcările tectonice s-au simțit în aproape toată Italia, inclusiv la Roma și au dus la prăbușirea mai multor clădiri.  

   Cutremurul s-a produs în zona localităţii Visso (provincia Macerata, regiunea Marche), la adâncimea de doar 10 kilometri, anunţă Institutul american de Geofizică (USGS).

   Mai multe persoane simțind cutremurul s-au speriat,  au părăsit casele şi au apelat imediat către brigada italiană de pompieri, scrie realitatea.net.

  Conform Institutului italian de geofizică, seismul a avut epicentrul  în zona Visso / Val Nerina. Cutremurul a fost simţit puternic în oraşele Ascolano, Ancona, Fabriano, Pesaro,Roma, dar şi în Florenţa.

   Al doilea cutremur de 6,2 grade care a avut loc la ora 22:20 (ora Moldovei) a fost simţit puternic în centrul ţării.

 Situaţia cea mai gravă este în localitatea Castelsantangelo sul Nera, unde curentul electric este oprit, a declarat şeful Serviciului de protecţie civilă din regiunea Marche, Cesare Spuri.

  Un segment al Autostrăzii Salaria a fost închis din cauza riscului de prăbuşire, scrie mediafax.ro.

    Amintim că un alt cutremur cu magnitudinea 6,2 pe scara Richter a avut loc în Italia centrală pe 24 august 2016, în apropiere de Norcia, un oraș din Provincia Perugia.Seismul a fost urmat de mai multe replici, cea mai puternică fiind de 5,5. Agenția de Protecție Civilă a Italiei a catalogat cutremurul ca fiind „sever”. Iar orașul Amatrice din Provincia Rieti a fost cel mai afectat de cutremur .

Autor: Silvia Plop