Andorra

După 85 de ani bugetarii fac prima grevă

Corina Bezer

Greva face referire la o reformă aflată pe punctul de a fi prezentată parlamentului. 800 de persoane au fluierat, au scandat lozinci şi au afişat pancarte cu mesaje împotriva executivului.

După spusele protestatarilor legea va reduce drepturile funcţionarilor şi a fost pregătită fără consens în ciuda mai multor reuniuni de negociere.

Pe parcursul grevei vameşii au blocat întrările în ţară dinspre Spania şi la frontieră s-au format cozi de camioane şi maşini. Participanții la eveniment s-au adunat şi în faţa Consiliului General, unde se desfăşura o şedinţă parlamentară. Ei au fluierat, huiduit şi au cerut demisia şefului guvernului, Antoni Marti.

„Am început să strângem semnături pentru a cere demisia şefului guvernului şi acum nimeni nu ne va opri”, a declarat purtătorul de cuvânt al platformei sindicale a funcţionarilor publici, Gabriel Ubach

Şeful executivului, Antoni Marti, a afirmat „ Această reformă nu diminuează drepturile şi că „funcţionarii nu vor face o oră în plus”. El a asigurat că această lege va permite o mai mare flexibilitate a muncii şi că 49 milioane de euro vor fi alocaţi în cursul următorilor 25 de ani pentru îmbunătăţirea suplimentelor salariale.

Andorra este este un micro-stat în Pirinei cu 85.000 de locuitori, cu principala resursă turismul şi ai cărui coprincipi sunt preşedintele Republicii Franceze şi episcopul de Urgell (Catalonia, Spania).

Reporter- Stagiar: Alina Anghel