Razboi Siria

După un conflict de cinci ani, soldat cu cel puţin 250.000 de morţi, a fost încheiat un armistiţiul parţial în Siria. Avertismentul lui Obama pentru Rusia

Corina Bezer

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat vineri că Rusia va continua raidurile aeriene împotriva „organizațiilor teroriste” din Siria şi după intrarea în vigoare a armistiţiului. „În mod evident, bombardamentele împotriva grupurilor teroriste din Siria vor continua”, a declarat Vladimir Putin în cursul unei întâlniri cu membri ai conducerii Serviciului federal de Securitate (FSB). Damascul şi Rusia îi cataloghează pe rebelii susţinuţi de occident drept „terorişti”, transmite Mediafax.

Preşedintele SUA, Barack Obama, a avertizat, vineri seară, că membrii comunităţii internaţionale vor monitoriza modul în care Rusia şi regimul Bashar al-Assad respectă armistiţiul din Siria.

„Comunitatea internaţională va urmări cu atenţie modul în care Rusia şi regimul sirian respectă armistiţiul”, a atras atenţia liderul american.

„Suntem convinşi că vor fi în continuare confruntări”, a adăugat Barack Obama, notând că organizaţiile teroriste Stat Islamic şi Frontul al-Nusra (afiliat reţelei Al-Qaida) nu sunt implicate în acordul de încetare a focului.

Amintim că Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte, conform estimărilor ONU, 250.000 de morţi.