Erdogan: Aderarea Suediei și Finlandei la NATO ar fi o greșeală

Victoria Muntean

Intrarea Finlandei şi Suediei în NATO ar fi o „greșeală”, aşa cum a fost şi aderarea Greciei la Alianţa Nord-Atlantică, a declarat vineri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Șeful statului a declarat presei că nu dorește „să se repete aceeași greșeală ca atunci când a aderat Grecia”, acuzând Stockholm și Helsinki că „adăpostesc teroriști din PKK”, Partidul Muncitorilor din Kurdistan. „Nu avem o opinie pozitivă”, a insistat el.

„Urmărim în prezent evoluțiile în ceea ce privește Suedia și Finlanda, dar nu avem o opinie pozitivă, pentru că înainte au făcut o greșeală în NATO în ceea ce privește Grecia, împotriva Turciei”, a declarat șeful statului după rugăciunea de vineri de la Istanbul. „În plus, țările scandinave, din păcate, sunt aproape ca niște pensiuni pentru organizațiile teroriste”, a adăugat el, citând PKK, clasificat ca organizație teroristă de Turcia, dar și de Uniunea Europeană și Statele Unite.

Reacția Turciei este prima voce disonantă în cadrul NATO în legătură cu perspectiva aderării Finlandei și Suediei la Alianța Atlantică. De la începutul crizei și de la invazia rusă în Ucraina, Ankara a făcut totul pentru a menține relații bune cu cele două țări, de care economia sa este strâns dependentă.