Mergi la conținut

Erdogan: Turcia e pregătită să găzduiască un summit Zelenski-Putin

Victoria Muntean

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă că i-a propus lui Vladimir Putin să poarte discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în Turcia.

În ciuda dificultăților, îmi mențin și convingerea fermă că această criza va fi rezolvată la masa negocierilor”, a spus Erdogan, referindu-se la războiul declanșat de Rusia în Ucraina, relatează Kyiv Independent citând presa turcă.

După întâlnirea cu Putin la Soci, președintele Recep Tayyip Erdogan a răspuns întrebărilor jurnaliştilor și a făcut evaluări în avion la întoarcerea sa din Turcia.

Amintim că exporturile de cereale ucrainene la porturile din Marea Neagră au fost reluate recent în baza unui acord semnat la Istanbul de Ucraina, Turcia, Rusia și ONU. Ankara a încercat să exploateze acest ”succes diplomatic”, după întâlnirea de la Teheran. Discuțiile de la Soci sunt a doua rundă de întrevederi dintre cei doi oficiali în mai puțin de trei săptămâni.

Zelenski a respins în mod repetat orice negociere cu Rusia.

Totodata, preşedintele turc a confirmat că livrările de gaze ruseşti către Turcia vor fi plătite în ruble, a mai informat sâmbătă presa turcă.

„Un aspect pozitiv al vizitei noastre la Soci este acordul nostru cu dl Putin privind rubla. Dacă Dumnezeu permite, schimburile noastre în ruble vor asigura beneficii Turciei şi Rusiei”, a declarat şeful statului turc.