motor

Explozia de la Severodvinsk a avut un caracter nuclear

Alexandrina Godiac

Deși la Moscova Ministerul Apărării afirma inițial că în atmosferă nu au ajuns substanțe chimice periculoase și că nu a fost vorba de o contaminare radioactivă, autoritățile din orașul Severodvinsk au recunoscut o scurtă creștere a radiației și organizația Green Peace a prezentat date de la Ministerul pentru Situații de Urgență potrivit cărora nivelul de radioactivitate era de 20 de ori mai mare decât cel normal la circa 30 de km de locul testului.

Cinci angajaţi ai agenţiei au fost ucişi, iar alţi trei au ajuns în unităţi specializate, cu răni cu grade diferite de gravitate, inclusiv arsuri. Câţiva angajaţi au fost aruncaţi de explozie în mare şi încă se caută supravieţuitori, transmite Radio România Actualități.

Locuitorii din zonă au epuizat încă de vineri stocul de pastile de iod din farmacii pentru a reduce efectele expunerii la radiație după accident, a relatat presa regională, care mai spune că baza respectivă era folosită pentru testarea armelor, inclusiv rachete balistice și de croazieră utilizate de forțele navale ruse.