ccc

DE ULTIMĂ ORĂ

ULTIMA ORĂ! Încă 86 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus în Republica Moldova. Bilanțul victimelor ajunge la 591

În ultimele 24 de ore au fost investigate 419 probe și confirmate 86 de cazuri de infecție cu noul coronavirus în Republica Moldova. Dintre acestea, 7 cazuri sunt de import și 79 cu transmitere locală.

Mai multe

arestat, spionaj ,rusi, mexican,guvernul rus

FBI a arestat un mexican, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei

19-02-2020 17:34

Un cetăţean mexican a fost arestat în Statele Unite, fiind acuzat că spiona în SUA în favoarea guvernului rus.

Potrivit materialelor anchetatorilor, un oficial rus nenumit l-a angajat pe Hector Alejandro Cabrera Fuentes în 2019, instruindu-l, printre altele, să identifice maşina care aparţine unei „surse a guvernului SUA” şi să-i înregistreze numărul de înmatriculare. În plus, Fuentes trebuia să închirieze o proprietate în zona Miami. El a fost de mai multe ori în Rusia, unde a primit instrucţiuni de la reprezentanţii autorităţilor ruse, scrie DW, care citează declaraţia Departamentului de Justiţie al SUA.

Pe 16 februarie, vameşii şi politiştii de frontieră i-au oprit pe Fuentes şi pe soţia sa pe Aeroportul Internaţional Miami, înainte ca cei doi să plece spre Mexic. Poliţiştii de frontieră au găsit în telefonul lui Fuentes fişierul şters care conţinea fotografia plăcuţei de înmatriculare a autovehicului ”oficialului american”.

Deţinutul a recunoscut că a efectuat o operaţiune de strângere de informaţii în numele unui oficial guvernamental rus. Anchetatorii au găsit corespondenţa cu coordonatorul din Rusia pe telefonul lui Fuentes. Potrivit Departamentului de Justiţie al SUA, după mai multe călătorii la Moscova, unde mexicanul s-a întâlnit cu coordonatorul rus, în februarie 2020 el a primit sarcina de a găsi vehiculul obiectului de supraveghere american, relatează CBS Miami.

Fuentes urma să se întâlnească din nou cu un oficial rus în aprilie sau mai. Pe 13 februarie, el a zburat din Mexico City la Miami, pentru a urmări un informator care a furnizat FBI informaţii despre activităţile de spionaj ale Rusiei în Florida de Sud. În Miami, Fuentes şi soţia sa au închiriat o maşină şi au mers direct la un complex rezidenţial unde locuia ”obiectul supravegherii”. Au încercat să intre pe teritoriul condominiului, strecurându-se în spatele unei maşini, ceea ce a atras atenţia paznicilor. Înainte ca paznicii să escorteze cuplul afară din complex, soţia lui Fuentes a reuşit să coboare din maşină şi să fotografieze plăcuţele de înmatriculare ale maşinii urmărite.

Potrivit ESC 365, Fuentes este doctor, a absolvit Universitatea Federală din Kazan (Rusia). În instanţă, mexicanul a spus că este cercetător la Universitatea Naţională din Singapore şi, de asemenea, a lucrat pentru o companie israeliană din Germania.

Fuentes le-a mai spus agenţilor FBI că în Rusia are o a doua familie – o soţie şi două fiice, scrie Miami Herald.