(FOTO) Cine este Aleksandr Dvornikov, generalul numit de Putin pentru a conduce războiul din Ucraina

Victoria Muntean

Vladimir Putin l-a numit pe Aleksandr Dvornikov – un general cu experiență de teren căpătată în Siria – pentru a conduce războiul din Ucraina, în condițiile în care armata rusă își schimbă acum planurile, după eșecul de a cuceri Kievul.

Un oficial american și unul european au confirmat pentru CNN că generalul Aleksandr Dvornikov, comandantul Districtului Militar de Sud al Rusiei, a fost numit comandant al teatrului de operațiuni în campania militară rusă din Ucraina.

„Mutarea semnalează o recunoaştere a Rusiei că lucrurile merg extrem de prost şi că trebuie să facă ceva diferit”, a declarat oficialul european.

Un nou comandant de teatru cu o experienţă de luptă vastă ar putea aduce un nivel de coordonare la un asalt care acum se aşteaptă să se concentreze pe regiunea Donbas, în loc de mai multe fronturi.

Aleksandr Vladimirovici Dvornikov, în vârstă de 60 de ani, a fost primul comandant al operațiunilor militare ale Rusiei în Siria, după ce Putin a trimis trupe acolo, în septembrie 2015, pentru a susține guvernul președintelui sirian Bashar al-Assad.

Dvornikov a primit de la Vladimir Putin titlul de Erou al Federației Ruse pentru modul în care a condus intervenția militară rusă din Siria, iar în septembrie 2016 a fost numit comandant al Districtului Militar de Sud.

În iunie 2020 a fost ridicat de Putin la rangul de general de armată.

Cât timp Dvornikov s-a aflat la comandă în Siria, din septembrie 2015 până în iunie 2016, Rusia a furnizat sprijin aerian trupelor regimului Assad în timp ce acestea asediau estul orașului Alep, controlat de rebeli. Avioanele rusești au bombardat cartierele dens populate, provocând numeroase victime civile, iar orașul a căzut în mâinile forțelor guvernamentale siriene în decembrie 2016.

Generalul Dvornikov este adeptul tacticii „pământului pârjolit”. Sub comanda sa, forțele rusești din Siria au fost acuzate că au bombardat cartiere civile, au vizat spitale și au recurs la diverse tactici controversate pentru a încerca să nimicească mișcarea rebelă care a vrut să îl înlăture de la putere pe  Bashar al-Assad.