Erupție Vulcan

Înfricoșător! Vulcanul de Foc din Guatemala, într-o etapă de erupție puternică

Corina Bezer

 Vulcanul de Foc din Guatemala, situat între departamentele Escuintla, Chimaltenango și Sacatepequez, a intrat în acest sfârșit de săptămână într-o puternică fază de erupție, cu trâmbe de cenușă proiectate până la 15 kilometri în atmosferă, potrivit unei surse oficiale citate de EFE, scrie agerpres.ro.

 Potrivit Institutului Național de Seismologie, Vulcanologie, Meteorologie și Hidrologie (Insivumeh) activitatea colosului, situat la 50 de kilometri vest de capitala guatemaleză a generat căderea de particule de cenușă în localitățile Panimaché și Morelia, printre alte zone.

Vulcanul a intrat într-o etapă de intensă activitate cu explozii moderate şi puternice, notează Insivumeh.

În craterul principal s-a format o sursă incandescentă de 350 de metri, norii de cenuşă ajung până la 15.000 de metri înălţime. iar scurgerile de lavă de pe versantul de sud-est au o lungime de un kilometru, potrivit sursei.

Institutul a recomandat Aeronauticii Civile să adopte măsuri de precauţie privind traficul aerian în zonă din cauza norilor de cenuşă. Autorităţile de protecţie civilă nu au raportat deocamdată pagube produse de activitatea Vulcanului de Foc, cel mai activ dintre cei 32 existenţi în Guatemala.

Autor: Silvia Plop