atentat

Irakul a devenit ținta unor atacuri sinucigașe

Zina Darii

La ora locală 06.00 la intrarea în uzină, o mașină-capcană a explodat,  ceea ce a permis ca un alt vehicul, cu cel puțin șase atacatori cu veste explozibile, să intre în complex, unde a urmat o confruntare cu forțele de securitate.

atentat

Trei rezervoare de gaz ale uzinei au fost incendiate în timpul confruntărilor, după care forțele de securitate au reușit să aducă situația sub control, susțune un purtător de cuvânt al Comandamentului de Operațiuni de la Bagdad.

Potrivit unui martor, zeci de vehicule ale poliției și armatei s-au îndreptat spre uzină, unde schimburile de focuri au durat circa o oră.

CNN relatează, citând surse din cadrul poliției, că autorii atacului sunt militanți ai grupării jihadiste Statul Islamic (SI), care controlează teritorii ample din nordul și vestul țării. Aproximativ 100 de persoane au murit în atacuri cum bombă comise de SI în această săptămână.

Premierul Haider al-Abadi a declarat sâmbătă că militanții au profitat de criza politică din țară, declanșată de încercarea sa de a revizui sistemul de guvernare bazat pe cote, pentru a comite bombardamente în zone aflate oficial sub control guvernamental.

O coaliție internațională condusă de SUA care sprijină guvernul irakian în lupta sa împotriva Statului Islamic antrenează forțele armate de luni de zile într-o bază militară situată la Taji.

atentat