(VIDEO)Josep Borrell: R. Moldova nu este cea mai bogată țară din Europa, dar a primit un număr atât de mare de refugiați

Victoria Muntean

Înaltul Reprezentant al UE pentru pentru afaceri externe și politică de securitate a salutat efortul Republicii Molodva în primirea a cât mai multor refugiați ucraineni și a promis că Uniunea European va oferi sprijinul necesar în cel mai scurt timp. 

Permiteți-mi să spun câteva cuvinte despre vizita mea în Republica Moldova împreună cu comisarul Olivér Várhelyi. Amândoi am subliniat solidaritatea Uniunii Europene cu Republica Moldova și am transmis recunoștința și aprecierea noastră față de poporul moldovean pentru eforturile și solidaritatea de care au dat dovadă în primirea unui număr mare de refugiați. Moldova nu este cea mai bogată țară din Europa și a primit un număr atât de mare de refugiați încât, raportat la populația sa, este ca și cum Spania ar fi primit peste 1 milion de refugiați. Situația din Moldova este fragilă și au nevoie de sprijin urgent. Noi îl vom oferi”, a transmis Josep Borrell în timpul unei conferințe de presă, după reuniunea miniștrilor de externe din statele UE.

Potrivit oficialului european, numărul persoanelor care fug din Ucraina și trec granițele Uniunii Europene, dar și ale altor țări, cum ar fi Moldova, este de peste un milion de persoane și crește foarte rapid: „Vor veni și mai mulți. Suntem peste un milion în mai puțin de o săptămână. În timpul vizitei mele în Moldova, unde am vizitat un centru de primire a refugiaților, am văzut multe din acestea în întreaga lume, dar este sfâșietor. Nu te obișnuiești niciodată cu astfel de lucruri”

De asemenea, UE solicită cu tărie un coridor umanitar: „Crucea Roșie Internațională nu poate intra în Ucraina și avem nevoie de coridoare verzi pentru a putea ajuta poporul ucrainean. Putin trebuie să permită ca ajutorul umanitar să intre în Ucraina.”