Laura Codruța Kovesi a fost în Ucraina: Parchetul European a încheiat un protocol de lucru cu Parchetul General de la Kiev

Victoria Muntean

Procurorul-șef european Laura Kovesi a fost în Ucraina și s-a întâlnit cu procurorul general ucrainean Iryna Venediktova, potrivit unui comunicat al Parchetului European. „Este primul oficial al UE care ne vizitează în aceste vremuri dificile de război”, a spus procurorul ucrainean.

Întreaga lume este martoră la suferința, disperarea și distrugerea pe care războiul lansat de Federația Rusă împotriva Ucrainei le provoacă milioanelor de compatrioți ai voștri. Suntem smeriți în fața exemplului dumneavoastră, a hotărârii parchetului ucrainean de a continua să lucreze sub asediu, bombardat, în pragul anihilării. Suntem convinși că tenacitatea și curajul dumneavoastră se vor dovedi extrem de importante odată ce pacea va reveni în Ucraina. Investigațiile dumneavoastră privind crimele de război și crimele împotriva umanității comise în Ucraina vor fi esențiale pentru a pune în mișcare roțile justiției internaționale și pentru a permite începerea procesului de vindecare a națiunilor ucrainene și ruse”, a declarat Kovesi în cadrul întâlnirii.

În urma discuțiilor dintre oficialii europeni și procurorul general ucrainean, s-a stabilit un mecanism de cooperare pentru a proteja interesele financiare ale UE și ale Ucrainei, prin demararea de anchete și urmăriri penale.  De asemenea, vor fi aduși în fața justiției „fără întârzieri nejustificate toți suspecții sau cei acuzați de infracțiuni împotriva bugetului UE”, potrivit site-ului Parchetului European.

„Șefa Procuraturii UE, Laura Kovesi, a venit să ne sprijine în Ucraina. Ea este primul oficial al UE care ne vizitează țara în timpul dificil de război”, a scris Venediktova pe pagina sa de Facebook.

Șefa Procuraturii Generale de la Kiev că a semnat un Acord de cooperare între Procuratura Generală și Parchetul European (EPPO), Ucraina este prima țară cu care Parchetul UE a semnat un astfel de document.

„Frontul nostru juridic este în creștere și asta înseamnă că victoria justiției este inevitabilă”, a încheiat Irina Venediktova.

Nu se știe unde anume s-au întâlnit cele două procurore. Vizita oficialei europene nu a fost anunțată din timp.

Parchetul European este un organism independent și descentralizat al Uniunii Europene, cu competența de a cerceta, a urmări penal și a trimite în judecată persoanele învinuite de săvârșirea unor infracțiuni care aduc prejudicii bugetului UE, cum ar fi actele de fraudă sau de corupție ori cazurile transfrontaliere de fraudă gravă în materie de TVA.