Catedrala Notre-Dame

Mii de persoane au donat pentru reconstrucția catedralei Notre-Dame

Alexandrina Godiac

Mai mulţi francezi deţinători ai unor averi impresionante au deschis imediat carnetul de cecuri: familia Pinault a promis 100 milioane de euro, urmată la câteva ore de grupul de lux LVMH şi familia Arnault, deţinătorii celei mai mari averi din Franţa, care au anunţat o donaţie de 200 milioane de euro, la fel ca şi familia Bettencourt-Meyers şi grupul L’Oréal.

Încă de luni seara, preşedintele Macron a confirmat că va fi lansată o campanie de subscripţie naţională pentru lucrările de reconstrucţie care se anunţă lungi şi dificile. În condiţiile în care pompierii nu au plecat încă de la Notre-Dame, companiile şi persoane anonime au început să facă donaţii.

În Parlamentul European de la Strasbourg, a fost amplasată o urnă pentru a colecta donaţiile eurodeputaţilor. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk a făcut un apel către statele membre să contribuie la proiectul de reconstrucţie a catedralei. Banca Centrală Europeană a promis şi ea un ajutor financiar.

„Când există o asemenea energie, o asemenea voinţă de solidaritate a compatrioţilor noştri, a persoanelor din întreaga lume care vor să contribuie la reconstrucţia Notre-Dame, trebuie să ne bazăm acest entuziasm”, a afirmat ministrul Culturii, Franck Riester.