Ministrul rus al Apărării: Armele occidentale livrate Ucrainei sfârșesc pe piața neagră

Victoria Muntean

Echipamentele militare livrate de ţările occidentale Ucrainei sfârșesc pe piața neagră a armelor, precum și în Orientul Mijlociu, a afirmat ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, fără a prezenta totuşi probe în acest sens.

O parte din armele livrate Kievului „se răspândesc în Orientul Mijlociu şi sfârşesc, de asemenea, pe piaţa neagră”, a declarat ministrul rus al Apărări în cadrul unui discurs transmis la televiziune. El nu a furnizat totuşi niciun element concret pentru a-şi dovedi afirmaţiile.

Livrările de tancuri, piese de artilerie şi alte echipamente militare de către ţările occidentale Ucrainei provoacă nemulţumirea Rusiei, care a declanşat la sfârşitul lui februarie o ofensivă militară foarte costisitoare din punctul de vedere al pierderilor de vieţi omeneşti împotriva ţării vecine.

Serghei Şoigu a acuzat ţările occidentale că au livrat până acum peste 28.000 de tone de arme Ucrainei „în speranţa de a prelungi conflictul” şi de a face Rusia să sângereze.

După ce forțele de ruse au preluat luni 4 iulie controlul asupra întregii regiuni Luhansk, președintele Vladimir Putin a ordonat armatei sale să continue ofensiva în estul Ucrainei.

Pentru că nu a a reușit să cucerească capitala Kiev la începutul invaziei, Rusia și-a redistribuit efectivele în estul Ucrainei, cu scopul de a captura provincia industrială Donbas, compusă din regiunile Luhansk și Donețk.

Între timp, armata rusă și-a intensificat bombardamentele asupra unor importante puncte de apărare ucrainene din Sloviansk și Kramatorsk.