rusia siria razboi

Moscova amenință: nu putem exclude un posibil război între SUA și Rusia

Corina Bezer

„În prim-plan este evitarea unui război”, a declarat ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia. Oficialul a acuzat Washingtonul că ar putea provoca un război de amploare și a solicitat americanilor să renunțe la ideea de a lansa rachete asupra Siriei.

Casa Albă a anunțat că președintele american, Donald Trump, nu a luat deocamdată o decizie în acest sens. Acesta continuă discuțiile cu omologul său francez, Emmanuel Macron și cu premierul britanic, Theresa May.

Între timp, Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a trimis mai mulți experți în Siria. Aceștia urmează să dea un verdict ferm cu privire la cel mai recent atac chimic lansat de regimul Assad.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că cel puțin 70 de oameni au murit în urma unui atac chimic asupra orașului Douma, care ar fi avut loc săptămâna trecută. Președintele Bashar al-Assad, susținut de Rusia, neagă existența atentatului și susține că dosarul ar fi fabricat de coaliția occidentă, în frunte cu SUA, care au nevoie de un pretext pentru o intervenție militară.

Joi, președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat că deține dovezi care confirmă că guvernul sirian a atacat orașul Douma cu arme chimice. Liderul de la Paris a evitat, însă, să ofere mai multe detalii.

Anterior, președintele SUA, Donald Trump, a avertizat că va ataca Siria, ca răspuns la atrocitățile comise de președintele Assad. Moscova a amenințat că va doborî orice rachetă lansată de Washington.