Nadia Savcenko

Nadia Savcenko, din nou în greva foamei și a setei

Corina Bezer

Pilotul de 34 de ani a anunțat că nu se va mai hrăni și nu va mai bea apă, după ce marți sentința împotriva sa cu 22 de ani de închisoare a intrat oficial în vigoare, informează Agerpres.

Nadia Savcenko, care a devenit simbol național la ea în țară, a început miercuri, din nou, greva foamei și a setei, cerând ‘trimiterea sa imediat în Ucraina’, afirmă într-un mesaj publicat pe Facebook unul din avocații săi, Mark Feighin.

Ea a stat mai mult de 80 de zile în greva foamei din decembrie 2014 până în martie 2015. La începutul lunii martie, Savcenko a refuzat hrana și apa timp de șapte zile.

După un proces de șase luni, care a agravat tensiunile între Rusia și Ucraina, ea a fost condamnată la 22 martie a.c. la 22 de ani de închisoare, justiția rusă găsind-o vinovată de complicitate la moartea în iunie 2014 a doi jurnaliști ruși în estul separatist al Ucrainei.

De la condamnarea sa, autoritățile ucrainene și media ruse au avansat ipoteza unui posibil schimb de prizonieri între Kiev și Moscova care ar face posibilă reîntoarcerea Nadiei Savcenko în Ucraina.

În conformitate cu legislația rusă, ea urmează să fie transferată în termen de zece zile într-un lagăr unde ar urma să-și ispășească pedeapsa, cu excepția cazului în care va fi dată la schimb sau expulzată în Ucraina.

În timpul procesului, președintele Petro Poroșenko s-a declarat dispus să o dea la schimb contra a doi presupuși militari ruși, care ar fi membri ai serviciilor de informații militare ruse, în prezent judecați la Kiev, după ce au fost capturați în zona de conflict din estul Ucrainei.

Kremlinul a afirmat marți că nicio decizie nu a fost luată cu privire la Savcenko și că nicio negociere nu este în curs de desfășurare cu autoritățile ucrainene.