Război Ucraina

NATO cere Rusiei să-și retragă forțele și echipamentele militare din Ucraina

Corina Bezer

„Rusia trebuie să înceteze să-i mai sprijine pe militanți (rebeli separatiști) și să-și retragă forțele și echipamentele militare de pe teritoriul ucrainean”, a declarat Stoltenberg în a doua și ultima zi a unei reuniuni a miniștrilor apărării ai Alianței la Bruxelles, informează Agerpres.

Aceștia l-au primit marți dimineață pe omologul lor ucrainean Stepan Poltorak.

În acest context, Stoltenberg a mai anunțat că șefii de stat și de guvern ai celor 28 de țări membre ale Alianței își vor arăta „sprijinul ferm (…) pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei” primindu-l pe președintele Petro Poroșenko la summitul NATO de la Varșovia, preconizat să aibă loc în zilele de 8 și 9 iulie.

Moscova a negat întotdeauna implicarea directă de partea rebelilor în conflictul soldat cu peste 9.300 de morți din primăvara anului 2014 și până în prezent.

Stoltenberg a regretat faptul că pe linia frontului în estul Ucrainei ‘încălcările încetării focului continuă zi de zi și observatorii OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa) continuă să fie împiedicați în activitatea lor’ de supervizare în aplicarea armistițiului.

„Aliații nu recunosc și nu vor recunoaște anexarea ilegală și ilegitimă a Crimeii” de către Rusia și „noi vom continua să cerem Rusiei să înceteze destabilizarea Ucrainei”, a declarat Stoltenberg, amintind de poziția adoptată de Alianță de la începutul conflictului.

Sprijinul Rusiei pentru separatiști ia forme diferite, potrivit șefului NATO: ‘Aceasta oferă ajutor material în echipamente, arme, precum și diverse forme de consiliere și asistență’.

‘Ei (rușii) acumulează trupe de-a lungul frontierei ucrainene și continuă să ofere sprijin direct în interiorul Ucrainei’, a detaliat Stoltenberg, afirmând că ‘Rusia continuă consolidarea militară în Crimeea, parte a Ucrainei’.