NATO decis să trimită forțe de reacție rapidă în țările membre din Europa de Est

Victoria Muntean

Statele NATO au decis trimiterea unor trupe terestre ale fortei rapide de reactie a NATO (NATO Response Force – NRF) in Romania, tara riverana Ucrainei, informează televiziunea publica din Germania ARD – Das Erste a informat in aceasta seara.

Secretarul general NATO  a anunțat vineri, după închierea summitului NATO, că Alianța desfăşoară elemente ale forţei sale de reacţie rapidă şi va continua să trimită arme Ucrainei, inclusiv apărare aeriană, dar nu a precizat în ce țară.

Într-o conferinţă de presă la Bruxelles, Jens Stoltenberg a spus că Rusia încearcă să înlăture guvernul de la Kiev.

,,Acum desfăşurăm forţa de reacţie a NATO pentru prima oară în contextul apărării colective”, a declarat secretarul general al Alianţei într-o conferință de presă, vineri seara, pe 25 februarie, după un summit virtual al NATO.

„Rusia a spulberat pacea pe continentul european. Ceea ce am avertizat de luni de zile s-a întâmplat, în ciuda tuturor eforturilor noastre de a găsi o soluție diplomatică”, a declarat Stoltenberg în deschiderea summitului.

„Moscova singură poartă responsabilitatea pentru invazia deliberată, cu sânge rece și planificată de mult timp”, a adăugat el.

El nu a precizat câți militari din forța de reacție a NATO vor fi desfășurați, dar s-a referit la „mii” și a confirmat că mișcarea va implica forțe terestre, maritime și aeriene.