(VIDEO) NATO trebuie să trimită mai multe trupe în țările baltice, cere Estonia

Victoria Muntean

NATO trebuie să-și crească și mai mult capacitățile terestre, aeriene și maritime în regiunea baltică, a declarat miercuri premierul Estoniei, Kaja Kallas, transmite Reuters. Situația actuală din zona Mării Baltice „nu este suficientă” pentru o apărare credibilă, a subliniat Kallas.

Pentru a avea pace, trebuie să ne pregătim de război”, a afirmat Kallas într-o conferinţă de presă comună cu prim-ministrul danez, Mette Frederiksen, la baza militară Tapa din Estonia.

Am avea nevoie de divizii gata de luptă pentru a furniza apărare aeriană, tiruri cu rază lungă şi elemente de comandă. Trebuie să trecem de la patrularea aeriană la apărare aeriană. Avem nevoie de mai multe nave NATO care să patruleze în Marea Baltică”, a adăugat Kaja Kallas.

Premierul danez Mette Frederiksen a declarat marţi că ţara sa este gata să trimită un batalion de 800 de soldaţi în statele baltice dacă NATO solicită acest lucru, scrie Agerpres.

Un batalion a fost deja plasat în alertă pentru a putea fi trimis în caz de nevoie, însă această contribuţie va trebui să obţină aprobarea parlamentului. Danemarca a desfăşurat deja circa 200 de militari şi avioane de luptă în Estonia şi Lituania şi trimite o fregată în estul Mării Baltice.