OMS: Primul transport cu ajutoare medicale pentru Ucraina va ajunge, joi, în Polonia

Victoria Muntean

Un prim transport cu ajutor medical pentru Ucraina va ajunge joi în Polonia, a anunțat miercuri Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Livrarea include 6 tone de provizii de asistenţă stomatologică şi de intervenţii chirurgicale de urgenţă pentru a ajuta 150.000 de persoane, dar modul în care acestea vor ajunge la ucrainenii care au nevoie rămâne neclar, a declarat miercuri directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva.

El a precizat că OMS a furnizat provizii de urgenţă pentru 23 de spitale din Ucraina înainte de conflict, dar că proviziile sale din Kiev sunt inaccesibile în prezent. OMS a mai spus că a primit rapoarte privind o penurie iminentă de medicamente pentru cancer şi insulină pentru pacienţii cu diabet în această ţară, precum şi de rezervoare de oxigen.

„Există o nevoie urgentă de a stabili un coridor pentru a se asigura că lucrătorii umanitari şi proviziile au acces sigur şi continuu pentru a ajunge la persoanele care au nevoie„, a declarat Tedros, deşi a precizat că nu a vorbit încă cu liderii ruşi sau ucraineni despre acest lucru. Directorul de ţară pentru Ucraina, Jarno Habicht, a declarat că negocierile sunt în curs de desfăşurare pentru a se asigura că proviziile din Polonia şi din alte părţi ajung în zonele de conflict.

OMS a condamnat, de asemenea, atacurile neconfirmate asupra lucrătorilor din domeniul sănătăţii din Ucraina şi a subliniat că nevoile medicale rămân acute. De asemenea, trei mari fabrici de oxigen din ţară s-au închis, ameninţând accesul pacienţilor, a precizat organismul, în condiţiile în care cel puţin 2.000 de persoane au nevoie de oxigen medical chiar şi înainte de conflict.