ONU: Peste 4 milioane de oameni au părăsit Ucraina

Victoria Muntean

Organizația Națiunilor Unite afirmă că peste 4 milioane de oameni au fugit din Ucraina din cauza invaziei militare rusești. Potrivit Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR), puțin peste jumătate din numărul total de refugiați au ajuns în Polonia.

Sunt 4 milioane de refugiați din Ucraina acum, la cinci săptămâni de la începutul atacului rusesc”, a declarat Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi, într-un mesaj pe Twitter, precizând că tocmai a sosit în Ucraina ca să discute despre cum se poate crește sprijinul pentru „persoanele afectate și strămutate de acest război fără sens”.

Tocmai am ajuns în Ucraina. La Lviv voi discuta cu autoritățile, cu ONU și cu alți parteneri despre modalitățile de a crește sprijinul nostru pentru persoanele afectate și strămutate de acest război fără sens”, a spus Grandi.

Potrivit datelor Organizației Internaționale pentru Migrație și ale Națiunilor Unite, alte peste 6 milioane de persoane au fost strămutate în interiorul țării. Printre refugiații care fug de războiul din Ucraina se numără cel puțin 203.000 de cetățeni din țări terțe, a anunțat marți Organizația Internațională pentru Migrație (OIM).

Înainte de invazie, Ucraina avea o populație de 37 de milioane de locuitori în regiunile aflate sub controlul guvernului, cu excepția Crimeii anexate de Rusia și a regiunilor din Est controlate de separatiștii susținuți de Rusia.