ONU: Peste 670.000 de persoane au fugit din Ucraina de la începerea războiului

Victoria Muntean

Aproximativ 677.000 de oameni au fugit din Ucraina în ţările vecine de joi, când a izbucnit războiul declanșat de Rusia, a transmis marţi Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi.

”În jur de 90.000 se află în Ungaria, iar alte câteva zeci de mii au ajuns în ţări vecine precum Republica Moldova”, România şi Slovacia, a adăugat el.

În ultimele 24 de ore, numărul total de refugiaţi ucraineni a crescut cu 150.000, conform Agenţiei ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

Conform ONU, invazia militară rusă a dus la strămutarea unui milion de persoane în interiorul Ucrainei. ONU a lansat un apel la strângere de fonduri pentru a finanţa ajutorul umanitar pentru ucraineni.

ONU spune că este nevoie urgentă de 1,7 miliarde de dolari pentru a-i ajuta pe oamenii care au fugit din Ucraina şi pe cei care se află în ţară.

Criza s-a înrăutăţit extrem de mult şi extrem de repede„, a spus Martin Griffiths, Subsecretar General pentru Afaceri Umanitare şi Coordonator pentru Ajutor de Urgenţă, într-o conferinţă de presă la Geneva. El a făcut apel la o compasiune pe măsura dimensiunii crizei.

În paralel, la Bruxelles, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis că va aloca cel puţin 500 de milioane de euro din bugetul european pentru asistenţă umanitară, după invazia rusă din Ucraina.

Vom adăuga cel puţin 500 de milioane de euro din bugetul UE pentru a face faţă consecinţelor umanitare ale acestui război tragic, atât în ţară, cât şi pentru refugiaţi”, a spus şefa CE într-un discurs în cadrul Parlamentului European.