Decizia a fost luată în cea de-a doua zi a reuniunii de urgență a organizației, după ce ieri aceasta nu a reuşit să cadă de acord dacă focarul actual de coronavirus din Wuhan trebuie declarat sau nu urgență sanitară.
Didier Houssin, preşedintele comitetului de urgenţă al OMS, a explicat că s-au înregistrat foarte puţine cazuri în afara Chinei şi nu există dovezi că virusul s-a transmis de la o persoană la alta în afara acestei ţări.
„Recomandarea adresată directorului general de către comitetul de urgenţă este că nu este momentul; este prea devreme” să fie decretată o urgenţă sanitată la nivel global, conform lui Houssin.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a precizat că „situaţia este urmărită permanent”.
„Decizia de astăzi nu înseamnă că OMS nu consideră gravă situaţia şi că nu o ia în serios”, a adăugat el.
Coronavirusul a făcut până acum 18 morți în China și au fost înregistrate peste 600 de cazuri de îmbolnăviri.
În această țară, angoasa se simte în aer, după cum povestesc cei care călătoresc în Extremul Orient. Autoritățile sunt în alertă, iar oamenii sunt foarte precauți. Oriunde te întorci, oamenii poartă măști chirurgicale.
Cinci metropole chineze sunt închise complet. În capitala Beijing au fost anulate petrecerile de stradă de Anul Nou chinezesc.
A fost confirmate deja cazuri în Singapore, Tailanda, Coreea de Sud și în Taiwan. Există o suspiciune chiar și în Arabia Saudită.
Este alertă și în Europa. Patru pacienți suspecți de infecție cu coronavirusul ucigaș din China sunt tratați în Scoția. Pacienții, sosiți din orașul Wuhan, prezintă probleme respiratorii și au fost internați în unități medicale din Edinburgh și Glasgow.
Un caz suspect a fost raportat și în Irlanda de Nord, la Belfast, și încă unul, în urmă cu foarte puțin timp, în sudul Italiei, la Bari.