(VIDEO) Panică bancară în Rusia. Rubla s-a prăbușit cu 30%, rușii fac cozi la bancomate

Corina Bezer

Rubla s-a prăbușit luni dimineață cu aproape 30%, la un minim istoric faţă de dolar (120 per dolar american), dar s-a întărit până la 99 per dolar american, după ce Banca Centrală a dublat rata dobânzii la 20%. Moneda rusă rămâne totuși în scădere cu 18%.

Banca Rusiei a mai interzis luni brokerilor să vândă active pentru nerezidenţi iar deschiderea bursei din Moscova a fost suspendată până la ora 15.00. Rușii fac cozi la bancomate să scoată bani în timp ce războiul din Ucraina a intrat în ziua 5.

Banca centrală a Rusiei a majorat luni rata dobânzii cheie la 20% de la 9,5% luni, într-o mişcare de urgenţă, iar autorităţile le-au spus companiilor axate pe export să fie pregătite să vândă valută străină, în timp ce rubla a coborât la minime record.

Rubla a atins un minim de 120 unităţi pentru un dolar pe platforma electronică de tranzacţionare a monedelor EBS, după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat comandamentului său militar să pună forţele armate nucleare în alertă maximă duminică, în timp ce Occidentul a impus sancţiuni dure împotriva Rusiei.

Ruşii au aşteptat duminică la cozi lungi în faţa bancomatelor, îngrijoraţi că noile sancţiuni occidentale legate de invadarea Ucrainei de către Moscova vor declanşa deficit de numerar şi vor perturba plăţile.

„În Rusia a început deja o panică bancară în weekend… iar inflaţia se va accelera puternic, fiind probabil ca sistemul bancar rus să aibă probleme”, a declarat Jeffrey Halley, analist senior de piaţă la OANDA, din Asia.

Banca Centrală a Rusiei a făcut apel la calm, pe fondul temerilor că noile sancţiuni financiare vor duce la retrageri masive din bancomate şi din depozitele bancare, transmite BBC, citat de Agerpres. Instituţia, care are rezerve de aproximativ 630 de miliarde de dolari, a dat asigurări că „are instrumentele şi resursele necesare pentru a menţine stabilitatea financiară şi a asigura continuitatea operaţională a sectorului financiar”.