Razboi Ucraina

Preşedintele Ucrainei: Riscul unui război deschis cu Rusia, mai mare

Corina Bezer

În sprijinul afirmației sale, el a spus că Rusia nu a respectat niciun punct al acordurilor de anul trecut de la Minsk, ci că, dimpotrivă, pe teritoriul Ucrainei se află la ora actuală trupe rusești de ordinul a 8.000 de militari sub comandă proprie, iar la frontiera dintre cele două țări, Rusia a desfășurat noi unități care fac permanent aplicații.

„Rusia investește mijloace substanțiale în pregătirile pentru război și noi nu primim niciun fel de explicații pentru aceste pregătiri”, a afirmat președintele Poroșenko în același interviu, citat de Interfax-Ukraina.

Cu ocazia vizitei la Berlin, președintele ucrainean a subliniat importanța menținerii sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, apreciind că acestea constituie un mecanism eficient pentru a convinge Moscova să pună în aplicare acordurile de la Minsk.

De altfel, cancelarul german Angela Merkel subliniase marți, într-un comunicat, că sancțiunile economice împotriva Rusiei nu vor fi ridicate decât în cazul respectării acordurilor semnate în februarie 2015 la Minsk, sub egida sa și a președintelui francez Francois Hollande. Tot marți, Merkel i-a cerut într-o convorbire telefonică președintelui Vladimir Putin să-și folosească „influența” asupra rebelilor separatiști din estul Ucrainei pentru a-i face să respecte acordurile de la Minsk și încetarea focului.

În cadrul convorbirilor purtate la 1 februarie, Merkel și Poroșenko au convenit ca următoarea reuniune în așa-zisul format „Normandia” (Ucraina, Germania, Franța și Rusia) să aibă loc săptămâna viitoare la Paris la nivel de miniștri de externe.