Pretexte de bolșevici: Rușii spun că vor pleca din Kazahstan după ce situația „va fi stabilizată”
Pe de altă parte, oamenii sunt tot fără Internet și stau la cozi la magazine și la bănci. Potrivit autorităților kazahe, 164 de persoane au murit în protestele care au zguduit țara.
Forţele colective de menţinere a păcii din cadrul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) se vor retrage din Kazahstan după stabilizarea completă a situaţiei din această ţară din Asia Centrală, a declarat marţi ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, citat de agenţiile de presă Interfax şi RIA Novosti.
Astfel, „forţele colective îşi vor îndeplini sarcinile până când situaţia din Kazahstan va fi pe deplin stabilizată, evident, la decizia conducerii Republicii Kazahstan”, a subliniat generalul de armată Serghei Şoigu, fără să avanseze vreun termen precis privind retragerea trupelor OTSC din această ţară central-asiatică.
La ora actuală, potrivit lui, forţele de menţinere a păcii ale OTSC îndeplinesc sarcini de protejare a unor importante facilităţi militare, de stat şi cu caracter social.
Anterior, preşedintele kazah, Kasîm-Jomart Tokaev, a declarat că trupele desfăşurate de Moscova şi aliaţii ei în Kazahstan după revoltele violente de săptămâna trecută vor începe să se retragă peste două zile şi acest lucru nu ar trebui să ia mai mult de zece zile, potrivit agenţiilor de presă internaţionale.
Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a anunţat marţi că trupele din cadrul alianţei militare postsovietice Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), desfăşurate în ţară pe fondul protestelor violente care au afectat republica din Asia Centrală săptămâna trecută, vor începe să se retragă în termen de două zile, transmite EFE.
„Principala misiune a forţelor de pacificare ale OTSC s-a încheiat cu succes. În două zile va începe retragerea graduală a unităţilor. Procesul nu va dura mai mult de 10 zile”, a transmis Tokaev parlamentului kazah, prin videoconferinţă, din palatul prezidenţial Akorda.
Parlamentul Kazahstanului a aprobat marţi numirea lui Alihan Smailov, în vârstă de 49 de ani, în calitate de prim-ministru al ţării, funcţie pentru care a fost propus de preşedintele Kasîm-Jomart Tokaev, transmit EFE şi Reuters.
Smailov a preluat cu titlu interimar conducerea guvernului la 5 ianuarie, pe fondul protestelor violente înregistrate în această ţară central-asiatică în ultima săptămână şi care l-au făcut pe Tokaev să demită executivul anterior, condus de Askar Mamin.
Tokaev a anunţat nominalizarea lui Smailov, vicepremier în guvernul precedent, prin videoconferinţă din Akorda, palatul prezidenţial kazah.
Imediat ce a primit susţinerea unanimă a parlamentului, Tokaev a semnat decretul de numire a lui Smailov ca prim-ministru.
Noul şef al guvernului kazah are o îndelungată traiectorie în administraţia publică. Înainte de a fi vicepremier, funcţie pe care a deţinut-o din 2020, Smailov a activat ca ministru de Finanţe, informează EFE.