Summit

Primul summit umanitar mondial: Lideri şi ONG-uri din toată lumea se reunesc la Istanbul

Corina Bezer

În condițiile în care, la nivel global, există circa 60 de milioane de persoane strămutate și 125 de milioane care au nevoie de asistență, state, organizații neguvernamentale și companii consideră că sistemul umanitar actual este depășit și are nevoie urgentă de o regândire.

În marja evenimentului sunt prevăzute și întâlniri bilaterale, cancelarul german Angela Merkel anunțând deja că va discuta cu președintele Recep Tayyip Erdogan situația democrației în Turcia.

Celor aproape 6.000 de participanți așteptați, printre care mai mult de 60 de șefi de stat sau de guvern, le revine misiunea de a depăși scepticismul care înconjoară reuniunea. Anticipând o ‘declarație de bune intenții’ și niciun progres concret, influenta organizație Medici fără Frontiere (MSF) a anunțat că nu va participa la summit. Medici fără Frontiere, care a avut 75 de spitale atacate anul trecut, a precizat că va boicota summitul din cauza absenței inițiativelor concrete care să pună capăt ‘gravelor restricții instituite de anumite state’ în ce privește accesul umanitar.

Este vorba despre o oportunitate unică de a institui un program ambițios și pe termen lung cu scopul de a schimba modul în care prevenim și răspundem suferințelor persoanelor celor mai vulnerabile din lume, a declarat duminică subsecretarul ONU pentru afaceri umanitare, Stephen O’Brien, în timp ce secretarul general adjunct al Națiunilor Unite, Jan Eliasson, a subliniat că trebuie atacate ‘cauzele profunde’ al crizelor generate de conflicte și de încălzirea climatică.

Alegerea metropolei Istanbul pentru primul summit umanitar la nivel global este atât simbolică, cât și controversată. Turcia adăpostește 2,7 milioane de sirieni, dar mai multe ONG-uri îi acuză autoritățile că retrimit refugiați în această țară sfâșiată de război.

Sistemul umanitar actual este „prea birocratic și alergic la risc”, a declarat pentru AFP Sandrine Tiller, din cadrul MSF, apreciind că summitul de la Istanbul riscă să nu schimbe cu nimic situația persoanelor afectate de conflicte în Siria ori Yemen.

Cu toate acestea, participanții la reuniune, printre care numeroase ONG-uri de dimensiuni mici sau medii, aflate în prima linie a crizei umanitare, speră că summitul va da cel puțin un impuls în direcția cea bună.

„Așteptările legate de summit s-au redus treptat”, a declarat Rob Williams, de la organizația War Child.