Protest Islanda

Proteste de amploare în Islanda după dezvăluirea scandalului „Panama Papers”

Corina Bezer

Conform documentelor publicate de Consorțiul internațional al jurnaliștilor de investigații (ICIJ), Gunnlaugsson, 41 de ani, a înființat în 2007, împreună cu viitoarea sa soție, o firmă în paradisul fiscal din Insulele Virgine, numită Wintris, pentru a ascunde milioane de dolari, până când el i-a vândut părțile sale în 2009 pentru suma simbolică de un dolar.

Când a fost ales pentru prima oară deputat, în aprilie 2009, el a omis să menționeze această participație în declarația de avere, în timp ce era obligat de lege.

Apărarea prim-ministrului este simplă: el nu a ascuns niciodată bani în străinătate, iar soția lui este în regulă cu fiscul islandez. „Ea nu a folosit niciodată vreun paradis fiscal”, a scris Gunnlaugsson pe site-ul său. „Nu am avut în vedere să demisionez din acest motiv și nu voi demisiona din acest motiv”, a insistat el luni după-amiază.

Protestul de la Reykjavik a strâns luni mai mulți participanți decât manifestațiile din 2009, declanșate de lipsurile grave ale responsabililor politici în supravegherea băncilor și soldate cu răsturnarea guvernului de dreapta, a informat poliția, fără să anunțe vreo estimare.

Opoziția de stânga a depus o moțiune de cenzură care va fi supusă votului la o dată ce urmează a fi stabilită.

În cazul cel mai probabil, opoziția va vota moțiunea de cenzură, în timp ce partidul premierului se va opune, astfel că soarta executivului va fi decisă de a doua formațiune a coaliției guvernamentale, Partidul independenței (dreapta), care pare să fie divizat în problema respectivă.