Barcelona

Proteste în Catalonia după arestarea lui Carles Puigdemont

Corina Bezer

Fostul lider al Cataloniei, Carles Puigdemont a fost arestat duminică la frontiera dintre Danemarca şi Germania, în baza unui mandat de arestare emis de Spania. El a fost reţinut în momentul în care a trecut graniţa în Germania dinspre Danemarca.

spania

În urma arestării acestuia, protestanții s-au adunat pe celebrele străzi din centrul Barcelonei, strigând „Libertate pentru prizonierii politici” sau „Puigdemont, preşedintele nostru”. Trecând prin fața clădirii Delegaţiei Comisiei Europene din Barcelona, aceștia au făcut un apel și la Uniunea Europeană, strigând „Această Europă este o ruşine!”.

Carles Puigdemont a părăsit Spania după proclamarea unei Republici Catalane la 27 octombrie 2017. El a mers apoi la Bruxelles, în speranţa de a primi susținere din partea Europei pentru cauza independenţei Cataloniei, una dintre cele mai bogate regiuni din Spania.

Parchetul din oraşul german Schleswig a anunţat că Puigdemont va fi prezentat luni unui judecător care va avea ca sarcină să îi confirme identitatea.

Aducerea în faţa instanţei nu va avea ca scop decât verificarea persoanei arestate. Tribunalul regional din Schleswig-Holstein, cu sediul la Schleswig, va trebui apoi să decidă dacă domnul Puigdemont trebuie plasat în detenţie în vederea predării sale către Spania”, a indicat parchetul într-un comunicat.

Reporter- Stagiar: Alina Anghel