Putin și Macron au convenit să ia măsuri pentru detensionarea situației în estul Ucrainei

Victoria Muntean

Președintele francez Emmanuel Macron și omologul rus Vladimir Putin au convenit duminică în timpul unei convorbiri telefonice asupra necesității de a găsi o soluție diplomatică la criza din Ucraina, potrivit președinției franceze.

În cadrul unei convorbiri telefonice, președinții  Macron și Putin au fost de acord cu privire la necesitatea intensificării eforturilor diplomatice, cei doi lideri nu au fost de acord cu privire la cine este responsabil pentru tensiunile din estul Ucrainei, a declarat un consilier prezidențial francez.

Au fost exprimate îngrijorări serioase în privinţa deteriorării situaţiei pe linia de contact din Donbass”, a mentionat Kremlinul într-un comunicat, adăugând că Putin a spus că „provocările forţelor de securitate ucrainene sunt la originea escaladării”.

Preşedintele rus a mai afirmat că livrările de arme moderne şi de muniţii către forţele ucrainene de către Occident „împing Kievului spre o soluţie militară” în conflictul său cu separatiştii proruşi, care durează din 2014.

Totodata, adaugând Putin, că „Kievul nu face decât să imite un proces de negocieri şi refuză cu obstinaţie să pună în aplicare Acordurile de la Mink” semnate în 2015 şi menite a rezolva conflictul.”.

„Preşedinţii au convenit să lucreze pentru a se asigura că în următoarele ore are loc o reuniune a grupului de contact trilateral, pentru a obţine angajamentul tuturor părţilor interesate de o încetare a focului pe linia de contact”, se menționează într-un comunicat de presă.

De asemenea, Vladimir Putin „a reafirmat necesitatea ca Statele Unite și NATO să ia în serios cererile Rusiei de garanții de securitate și să le răspundă într-un mod concret și substanțial”.

Miniștrii de externe ai celor două țări se vor întâlni în următoarele zile în acest sens și vor lucra la un posibil summit la cel mai înalt nivel cu Rusia, Ucraina și aliații pentru a stabili o nouă ordine de securitate în Europa, a anunțat palatul Elysee.

Într-un apel telefonic separat, Macron și președintele ucrainean Volodimir Zelenski au discutat, duminică, posibile modalități de a asigura o detensionare imediată a situației.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut și el apel duminică la o încetare a focului imediată în estul Ucrainei, unde ciocnirile dintre separatiştii proruşi şi forţele ucrainene s-au intensificat în ultimele zile, cu mii de bombardamente pe zi.

El a mai spus că Ucraina este în favoarea negocierilor în cadrul Grupului de Contact Trilateral (TGG), unde Ucraina participă alături de Rusia şi de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

„Susţinem intensificarea procesului de pace. Sprijinim convocarea imediată a TGG şi introducerea imediată a unui regim al tăcerii'”, a scris Zelenski pe Twitter.