Palmira Siria

Rusia elimină minele de teren din siturile antice ale orașului sirian Palmira

Zina Darii

Vladimir Putin a mai declarat că a primit aprobarea în timpul unor convorbiri telefonice cu directorul general UNESCO Irina Bokova și președintele sirian Bashar al-Assad. 

Orașul din centrul Siriei Palmira, construit pe o oază, este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO cu monumente de mii de ani.

Săptămâna trecută, forțele militare ruse au ajutat armata siriană să elibereze orașul ocupat timp de aproape un an de gruparea teroristă Statul Islamic care a aruncat în aer acolo mai multe monumente istorice.

Direcția în comentarii difuzate marți de agenția oficială de presă rusă TASS, a anunţat că „Mai mult de 80% din antichitățile de pe teritoriul muzeului au supraviețuit și sunt într-o stare satisfăcătoare”, dar Direcția Generală a Antichităților și Muzeelor din Siria este optimistă că siturile antice distruse, printre care se numără templele lui Bel și Baal-Shamin, pot fi reconstruite în cinci ani.

Luni, reprezentantul pentru cultură rus Mihail Șvîdkoi a declarat că țara sa „va efectua cu siguranță restaurarea Palmirei. Această problemă a fost de mult timp discutată”.

Alți oficiali europeni s-au alăturat apelului pentru restaurarea Palmirei.

Primarul Londrei Boris Johnson a declarat presei locale că Marea Britanie ar trebui să ajute la reconstruirea Palmirei drept compensație pentru răspunsul „ineficient” al țării la criza din Siria, a relatat ziarul The Guardian.

Ministrul italian al culturii Dario Franceschini a afirmat că țara sa este pregătită să ajute în Palmira, adaugă DPA. 

Şeful unității de răspuns de urgență a UNESCO, Giovanni Boccardi a declarat pentru DPA că UNESCO se pregătește să examineze siturile din Siria pentru a înțelege scopul efortului de restaurare, iar organizația pentru cultură a ONU a oferit 2,7 milioane de euro (3 milioane dolari) pentru finanțarea lucrărilor de restaurare în Siria. „În primul rând trebuie să cunoaștem pagubele. Există mai multe situri care au fost distruse, nu numai în Palmira. Și mai există și alte țări. Nici măcar nu am vorbit despre Irak”.