Rusia ignoră decizia Curții Internaționale de Justiție privind oprirea invaziei în Ucraina

Victoria Muntean

Rusia nu va lua în considerare decizia Curții Internaţionale de Justiţie (CIJ), cel mai înalt tribunal al ONU, prin care a cerut Rusiei să-şi suspende imediat operaţiunile militare din Ucraina, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov. 

„Nu vom putea lua în considerare această decizie. Curtea Internațională are o procedură precum consimțământul părților. Aici nu poate exista un acord. În acest caz, nu putem lua în considerare decizia instituției”, a subliniat Peskov.

Miercuri, 16 martie, Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a ONU de la Haga a ordonat Rusiei să stopeze imediat luptele în Ucraina. Instituția susține că nu există dovezi care să susțină justificarea invaziei.

Decizia a fost luată cu 13 voturi. Potrivit Curții, „Federația Rusă va suspenda imediat operațiunile militare începute la 24 februarie 2022 pe teritoriul Ucrainei”. Împotriva hotărârii au votat doar judecătorii ruși și chinezi din instanță.

Președintele Curții, judecătorul american Joan Donoghue, a declarat că instanța nu deține dovezi care să susțină acuzațiile Kremlinului, referitoare la genocid. Așadar, „instanța consideră că Ucraina are dreptul plauzibil de a nu fi supusă operațiunilor militare de către Federația Rusă”.