Rusia isi inchide fabrica de tancuri pentru ca nu mai are piese din Vest
Potrivit informaţiilor disponibile, din cauza lipsei componentelor, activitatea fabricii de tancuri Uralvagonzavod şi a uzinei de tractoare Chelyabinsky a fost suspendată.
„Companiile menţionate sunt specializate în fabricarea şi repararea tancurilor, precum şi a altor vehicule blindate pentru nevoile forţelor armate ale Federaţiei Ruse”, se arată într-un scurt comunicat de presă postat pe pagina de Facebook a Statului Major al Forţelor Armate al Ucrainei.
De subliniat că Uralvagonzavod este singura întreprindere rusă care realizează asamblarea în serie a tancurilor, atât pentru nevoile armatei ruse, cât şi pentru export. Conform unor surse, cele două capacităţi de producţie sau reparaţii s-au închis în lipsa unor componente importate pe căi mai puţin ortodoxe.
Sistem de control al focului instalat pe tancurile ruseşti modernizate se bazează pe camere cu termoviziune de fabricaţie franceză, care au fost furnizate Rusiei prin Belarus pentru a evita sancţiunile economice impuse după invadarea Crimeei în 2014. Acum livrările au încetat şi drept urmare fabricarea de tancuri noi, dar şi finalizarea mentenanţei şi modernizării unor astfel de sisteme de luptă mai vechi s-au sistat.
Mai mult, în scurt timp, ruşii ar putea rămâne şi fără camioane sau blindate uşoare de tip GAZ Tigr, un soi de Humvee în variantă rusească, după ce compania Bosch s-a retras din Rusia, iar partea ucraineană a constat că ruşii sunt dependenţi de aceste componente pentru echiparea vehiculelor. Gigantul german Bosch a demarat şi o anchetă internă în contextul în care piesele respective au ajuns în mod ilegal pe tehnica militară. Bosch a anunţat că în contractul privind activitatea sa în Rusia se precizează clar că piesele nu pot fi folosite în scop militar.