Rusia se retrage din Consiliul Europei

Victoria Muntean

Federaţia Rusă a anunţat  că părăseşte oficial Consiliul Europei pe motiv că „statele neprietenoase Rusiei distrug organizaţia”. Anunțul făcut de ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a fost transmis secretarului general al organizației, a anunțat vice-președintele Dumei de Stat, Piotr Tolstoi.

Ministerul rus de Externe menționează că această mișcare nu va afecta drepturile și libertățile cetățenilor ruși. În documentul semnat de Lavrov se mai arată că în Constituția Federației Ruse aceste drepturi sunt garantate nu mai puțin decât în Convenția Europeană pentru Drepturile Omului.

Prevederile principalelor tratate ale Consiliului Europei sunt incluse deja în legislația rusă, se arată în scrisoarea semnată de Lavrov. Acesta afirmă că deciziile care au fost luate până în prezent de CEDO vor fi executate dacă acestea nu contravin legislației Federației Ruse.

Vice-președintele Dumei de Stat, Piotr Tolstoi a declarat că întreaga responsabilitate pentru ruperea dialogului cu Consiliul Europei revine țărilor NATO. Din cauza politicii și sancțiunilor fără precedent, a presiunilor asupra Rusiei, Moscova nu mai intenționează să plătească contribuțiile anuale pentru Consiliul Europei.